Uitrusting
Alles over de fietsen, bagage systeem, GPS en andere hardware
Mr. M’s fiets is opgebouwd uit de volgende componenten:
- Frame: een “full carbon” mountain bike frame.
- Wielen:
Mavic Crossmax SLR wielset. Edco hybrid (alu en carbon) wielen, 32 spaaks. - Banden: Schwalbe Kojak banden (26×2.0), omdat ze net zo kaal zijn als mijn hoofd 😉
- Remmen: Avid Juicy Ultimate schijfremmen. Vóór: 180mm schijf, achter: 160mm schijf.
- Voorvork: Montana voorvork 26″ (ongeveerd), lekker masochistisch.
- Stuur: Contec Brut 30mm rise.
- Versnellingen: SRAM X7 achterderailleur (10-speed), SRAM X7 voorderailleur (2-speed). Vertanding voor: 22/38, achter 11/36.
- Trapas: Shimano XT crank met time attack (heel oud type, maar nog steeds een v/d beste) pedalen.
Ms. H’s fiets is opgebouwd uit de volgende componenten:
- Frame: een aluminium Specialized mountain bike frame.
- Wielen: Shimano XTR wielen met 160mm schijven.
- Banden: Schwalbe Kojak banden (26×2.0).
- Remmen: Shimano XT schijfremmen.
- Voorvork: Rockshox geveerde voorvork met lock-out.
- Stuur: zo’n ding met twee handvatten aan het uiteinde.
- Versnellingen: Shimano XT achterderailleur (9-speed), Shimano XT voorderailleur (3-speed).
- Trapas: Shimano XT met Shimano pedalen.
Garmin Edge 800 voor de route navigatie (Mr. M.)
En een Garmin Edge 500 als backup voor de data (Ms. H.)
De Fiets
Alles en meer over onze fietsen
De fiets is ons middel van vervoer gedurende de 100 cols.
Hieronder een plaatje waarin de meest belangrijke onderdelen benoemd zijn. Alle onderdelen zullen vervolgens één voor één besproken worden waarbij de belangrijkste zaken van die onderdelen de revue zullen passeren.
Belangrijk om te weten bij een fiets is dat je altijd drie steunpunten/raakvlakken hebt:
- Handen (op het stuur). Nee, met losse handen fietsen telt niet mee 😉
- Voeten op de pedalen.
- Zitvlak op het zadel.
De handen en zitvlak zijn voornamelijk belangrijk in relatie tot het comfort op de fiets. De voeten voornamelijk in relatie tot het overbrengen van de kracht die omgezet wordt in de voorwaartse beweging.
Het frame is een van de belangrijkste onderdelen van een fiets. Er bestaan meerdere typen fietsen, zoals de racefiets, mountainbike, stadsfiets en toerfiets. Dit zijn allen fietsen met een “diamand” frame. Daarnaast heb je nog de ligfietsen, tandems en andere exoten, maar daar zal ik niet dieper op ingaan.
Hieronder is een schets weergegeven van een fietsframe met de daarbij behorende benamingen voor de verschillende onderdelen.
Een frame kan opgebouwd zijn uit stalen, aluminium, titanium of carbon buizen. Staal, aluminium en titanium buizen worden allen aan elkaar gelast, waarbij de carbon frames eigenlijk uit een geheel gemaakt worden. Elk materiaal heeft zo zijn specifieke eigenschappen.
Wielen zijn een vaak ondergewaardeerd onderdeel van de fiets. Zolang er maar wielen op zitten is het goed. Niets is minder waar. Wielen hebben een enorm grote invloed op het rijgedrag. Vooral het gewicht van wielen is bepalend, maar ook de sterkte/stijfheid. Eigenlijk is het altijd belangrijk naar een goede combinatie te zoeken van sterkte/stijfheid in relatie tot gewicht. Maar ja, zoals met alle goede dingen, hangt er aan de goede combinaties een leuk prijskaartje. Toch is dit een onderdeel waar ik niet zo snel concessies zou doen.
Een wiel is opgebouwd uit een velg (met band), spaken en een naaf. In de naaf zitten dan weer een as die in lagers draait. Echter voor het gemak noem ik deze samen de naaf. Hieronder een plaatje met de verschillende onderdelen weergegeven.
Een velg kan gemaakt zijn van staal, aluminium of carbon. De stalen velg is goedkoop en sterk, maar heeft als nadeel zijn gewicht. Vaak zie je daarom in de duurdere fietsen een aluminium velg toegepast worden. In de racerij (en de hobby sferen) worden carbon velgen toegepast, maar deze zijn vaak behoorlijk aan de prijs.
Ook spaken kunnen uit staal en aluminium gemaakt worden. Stalen spaken kunnen verdund zijn, de zogenaamde “butted” spaken. Je hebt daarin verschillende varianten: double of triple butted (2x of 3x verschillende diameters). Ook heb je naast de standaard ronde spaken ook de Aero spaken. Aero spaken zijn platte spaken die door hun vorm aërodynamische zijn, vandaar de naam.
Het spaakpatroon kan ook nog variëren. Het plaatje hierboven heeft een zgn. radiaal patroon. Dit is eigenlijk alleen maar toepasbaar bij voorwielen. Dit heeft alles te maken met het feit dat radiaal gespaakte wielen maar moeilijk een moment over kunnen brengen zoals dat bij het achterwiel (de aandrijving) plaatsvindt. Sommige achterwielen hebben aan de aangedreven zijde (de kant van de cassette of tandwielen) een radiaal patroon, maar de niet-aangedreven zijde is vaak gekruisd gespaakt.
De overbrenging is opgedeeld in de volgende factoren:
- het crankstel en de trappers
- de versnellingen, het schakelen en de ketting
De voorvork is het onderdeel dat ervoor zorgt dat het voorwiel vastgehouden wordt, en dat je de bocht om kunt. De voorvork zit gelagerd in de balhoofdbuis opgesloten en kan zodoende draaien in het frame. Aan de andere kant zit het stuur d.m.v. een stuurpen verbonden aan de voorvork zodat je de fiets de juiste richting op kunt sturen. Hieronder is een plaatje weergegeven van een frame met gemonteerde (ongeveerde) voorvork.
Er zijn grofweg twee typen:
- de geveerde voorvork (dmv lucht of een veer).
- de ongeveerde (of vaste) voorvork.
Een geveerde voorvork zorgt over het algemeen voor meer comfort aangezien de oneffenheden van het wegdek deels gladgestreken worden. In de wereld van mountainbiken zijn de meeste fietsen met een geveerde voorvork uitgerust.
Een geveerde voorvork brengt echter een groot aantal nadelen met zich mee.
- het gewicht, maar dat is nog niet het ergste.
- bij flink stampen (bijvoorbeeld bij staand klimmen) gaat er nogal wat energie verloren in de vering i.p.v. omzetting in de beweging voorwaarts. Nu hebben de meeste geveerde voorvorken een zogenaamde “lock-out” waarmee de vering (deels) geblokkeerd kan worden, maar helemaal verhelpen van het probleem doet het niet.
- verslapping van de gehele voorvork. Voor de vering is het noodzakelijk dat de buitenbuizen over de binnenbuizen kunnen glijden. Hierdoor ontstaat een “slappe” constructie.
- veel onderdelen. En onderdelen kunnen kapot gaan. Daarnaast vragen al deze onderdelen om onderhoud om een goede werking te kunnen (blijven) waarborgen.
Voor op de weg is eigenlijk een geveerde voorvork niet nodig. Mijn advies is dan ook om in dat geval de geveerde voorvork te vervangen door een ongeveerd exemplaar.
Tab Content goes here
Tab Content goes here
Tab Content goes here