Op sleeptouw

Over enkele weken fietsen we met z’n tweeën door het Franse landschap. Waarschijnlijk voornamelijk berg op, berg af. Daarbij moeten we echter het een en ander op sleeptouw nemen. Nee, niet onze kinderen of andere mede fietsers, maar wel onze bagage. Helaas, het is geen georganiseerde toertocht, waarbij de bagage per bus van het ene hotel naar het andere wordt getransporteerd, terwijl je zelf lekker zorgeloos van het landschap kunt genieten. Wij zullen het allemaal zelf moeten transporteren. En aangezien ons enige transportmiddel de fiets is, zullen we de bagage op sleeptouw moeten nemen.

Reeds in een eerder stadium hebben we besloten dit te doen d.m.v. een fietskar, een eenwielige fietskar. Vorig jaar hebben we vijf dagen door de Eifel gefietst met een geleende fietskar, een Bob Yak. Het principe van een fietskar is ons toen goed bevallen. Is het de perfecte oplossing? Nee, verre van. Maar dat zijn de andere opties ook niet. Hoewel onze keuze niet is veranderd, had ik wel mijn twijfels over de Bob Yak. Ik was niet onder de indruk van het ontwerp en de kwaliteit van de kar. Maar waarom is deze fietskar dan zo populair? Eerlijk gezegd weet ik het antwoord niet op die vraag.

Even dacht ik nog met de Bob Ibex beter af te zijn vanwege de vering. Dit neemt echter niet mijn twijfels weg over de Bob Yak. En de Ibex is nog eens een kilootje zwaarder. Niet echt wat je wilt als je de berg op moet rijden. Lange tijd heb ik de fietskar links laten liggen. Maar met het naderende uur “U”, moesten er knopen gehakt worden. Nu maar hopen dat het sleeptouw het houdt … 😉

Na lang wikken en wegen heb ik uiteindelijk gekozen voor de Topeak Journey Trailer. Dit ontwerp is in mijn ogen beter doordacht en het smoelt ook nog beter (mijn mening). Daarnaast is de hele fietskar uit aluminium opgetrokken i.p.v. staal zoals bij de Bob. En ja, ik weet dat staal makkelijker te lassen is dan alu, dus bij breuk onderweg is deze lastiger te repareren. Maar heel eerlijk … Wij blijven dicht bij huis, en de kans dat zo’n kar breekt is tamelijk klein.

Topeak Journey trailer
Gisteren het pakket ontvangen en natuurlijk gelijk in elkaar gezet. Persoonlijk vindt ik de kwaliteit beter (subjectief) en heb ik het gevoel dat het gewicht lager is. Ik heb de Bob Yak niet meer in bruikleen en kan dus niet direct vergelijken, maar het gewicht is verrassend laag. Nu nog mijn fiets (weer) opbouwen, en dan testrijden. Ik kan bijna niet wachten om de kar op sleeptouw te nemen … totdat het berg op gaat … dan verandert het sleeptouw in een anker 🙁

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.