Keuzes, keuzes en nog eens keuzes …

UI_177Het leven zit vol keuzes. Er zijn geen slechte of goede keuzes. Achteraf weet je enkel of de gekozen optie uitgepakt heeft volgens verwachting of niet. Je weet op dat moment ook niet of de andere optie beter of slechter had uitgepakt. Echter, uitstellen van een keuze maken is vaak geen optie, omdat anderen dan voor jou de keuze maken, bewust of onbewust. Uiteraard moeten keuzes weloverwogen zijn, hetgeen in sommige gevallen tijd kost. En dat komt weer neer op uitstel …

20140601-231702-83822723.jpg

In onze uitdaging van de 100 cols zijn er vele keuzes die we moeten maken:

 • welke fiets gaan we gebruiken?
 • hoe delen we de route op?
 • delen we de route wel op?
 • hoe komen we bij de start?
 • waar overnachten we?
 • Reserveren we de overnachtingen van tevoren, of gaan we op goed geluk?
 • en zo kan ik nog wel even doorgaan?

De eerste keuze in het rijtje is al gemaakt. Maar omdat het type fiets vast staat, wil nog niet zeggen dat alle keuzes v.w.b. de fiets zijn gemaakt. Hoe de fietsen opgebouwd gaan worden, weten we nl. nog niet.

Ook een niet onbelangrijke keuze die we moeten maken, is hoe we de bagage gaan meenemen. We hebben geen volgauto die de bagage voor ons transporteert van de ene overnachtingsplaats naar de andere. We zullen het dus zelf mee moeten nemen.

Voor de bagage te transporteren hebben we globaal drie opties:

 • fietstassen;
 • fietskar;
 • rugzak;

Ook hier geldt weer, er is geen goede of slechte keuze. Sh.t, dat zou ook wel te gemakkelijk zijn. Eén van de drie valt echter al snel af: de rugzak. Toevallig moest ik laatst een keertje een volle rugzak ergens droppen. Dit was slechts enkele km’s van ons huis vandaan. Vanaf het moment dat ik ermee op de fiets stapte wist ik het: “hier wil ik absoluut niet enkele weken mee gaan fietsen”. De belasting voor de zitpartij is enorm. Alle massa komt eigenlijk gelijk op het zadel terecht, en dat voel je. Ook is het een behoorlijke belasting voor de rug. Daarnaast kan het zweet op de rug ook geen kant op. Last but not least, als je gaat staan in de trappers, zwabbert de rugzak van links naar rechts. Die keus was snel gemaakt. Dat scheelt er alvast weer ééntje.

Rest ons de keus voor fietstassen of fietskar. In bovenstaande plaatje staan enkele factoren vermeld die wij als belangrijk achten in het maken van de keuze voor een bagagesysteem. Nadeel van de gebruikte methode is dat er geen weegfactoren aan toe te kennen zijn. M.a.w. er is geen onderscheid in belangrijkheid tussen de verschillende factoren en dat is niet helemaal correct. Maar voor nu voldoet het prima.

Het plaatje laat eigenlijk zien waar de moeilijkheid ligt: beide systemen zijn sterk aan elkaar gewaagd. Het zal dus neerkomen op persoonlijke voorkeur. Omdat fietstassen relatief duur zijn … we moeten nl. twee fietsen ermee uitrusten, zowel de dragers als de tassen zelf … ligt onze voorkeur momenteel bij de fietskar.

bob yak

Het zou mooi zijn als we beide systemen zouden kunnen testen. Dat is erg moeilijk omdat de leveranciers die mogelijkheid niet bieden. We hebben echter één geluk, binnen de fietsclub is er iemand die zo’n fietskar heeft, een Bob Yak, en die mogen we deze zomer lenen voor een uitstapje in de Eifel (Du). Ik ben benieuwd.

5 replies
 1. Theo van der Putten
  Theo van der Putten says:

  Hoi Menno en Helen,
  Als ik een duit in het zakje mag doen, een vriend van me (uit onze roeiploeg) gaat al jaar en dag op fietsvakantie met zo’n fietskar. Eerst om de kinderen mee te zeulen (dus ook nog extra fietstassen), later alleen voor de bagage. Hij heeft er alle alpentoppen zo’n beetje mee bedwongen en volgens mij is hij er ook de Ventoux mee opgefietst. Voordeel van zo’n kar is dat het zwaartepunt lekker laag blijft en je dus ook in de afdalingen meer stabiliteit op de weg houdt. Alsje maar de juiste verzetten hebt (en dat heb je meet een ATB) dan moet het wel lukken. Afijn, eerst maar testen, ben ook benieuwd!
  Groeten,
  Theo

  Reply
  • Mr. M
   Mr. M says:

   Hoi Theo. Dank je voor je bericht. Is zeker goed om te horen dat anderen er goede ervaringen mee hebben. Weet je toevallig welk merk hij heeft?

   Reply
 2. Theo
  Theo says:

  Hoi M&H,
  Moet ik navragen (hij is nu ook op fietsvakantie..) maar volgens mij lang niet zo “sophisticated”als ik op jullie plaatje zie.
  Mvg
  Theo

  Reply
  • Mr. M
   Mr. M says:

   Theo, we zitten niet helemaal op de rit. Er komt komende week weer eens een update, waarin we het een en ander nader verklaren. De tocht gaat door, maar in een andere vorm.

   Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.