In de lucht

Zo…..het is 1 augustus 2016 en de eerste rit van etappe 2 van onze 100 cols tocht zit er op. De komende drie weken is onze blog weer dagelijks ‘in de lucht’ zodat jullie kunnen meegenieten van onze fietsperikelen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat wij een werkende internetverbinding tot onze beschikking hebben. Maar zoals vaker in Frankrijk is dat dus niet het geval. Een dagje later dan gepland nu dus, met de perikelen van gisteren.

(lees dit alsof het gisteren is) Nou…..wat is er vandaag en gisteren allemaal gebeurd? Gisteren zijn wij ‘s ochtends net na 8-en vertrokken uit Melick. Het was niet te merken dat het de dag na zwarte zaterdag was, want Mr. M kon lekker doorrijden. Na een uurtje of 5 was het tijd om te tanken en verruilden wij van stoel. Ms. H reed verder in de richting van Dijon. Onderweg kwamen wij bekende plaatsnamen tegen uit onze eerste 100 cols etappe, zoals Is-sûr-Tille, Beaune en Champlitte. Grappig dat dat dan ineens opvalt. Ook deel 2 van de rit verliep voorspoedig. Na de samenvoeging met het verkeer vanuit de richting van Parijs werd het wat drukker maar al met al geen oponthoud. Om 16:00 uur ‘s middags kwamen wij aan in Les Depots. De tabakzaak van Laurent Capel was tegen onze verwachting in open, waardoor we onze startstempel van de route gelijk in ons boekje konden laten zetten. Daarna reden we door naar Les Ardillats waar we onze eerste overnachting hadden geboekt bij wederom een fantastisch mooie gîte Domaine De La Fée-Licité. ‘s Avonds heerlijk gegeten met de andere gasten… een Nederlands gezin op doorreis naar Spanje en een Italiaans-Brits gezin op doorreis naar Schotland. Erg gezellig!

_DSF0280

Vandaag na het ontbijt vertrekken we naar Les Depots en parkeren de auto. Mr. M is nog even bezig om de fietsen en de fietskar in elkaar te zetten. Om 9:20 uur is het dan zover en is de aftrap voor de eerste rit. We slaan af naar St. Didier en beginnen direct met de eerste col van vandaag. De Col de la Casse Froide is een heerlijke col als warming up…..376 hoogtemeters afwisselend in de zon en in de schaduw. Genieten! Daarna volgt de afdaling naar Claveisolles en Lamure. De omgeving is weer schitterend. Wijdse vergezichten worden onderbroken door schilderachtige dorpen zoals Grandis. Iedere afdaling wordt vrijwel direct gevolgd door een volgende beklimming. We beklimmen achtereenvolgens de Côte de Grandis, de Col de Nuizieres, de Col de la Croix de l’Orme en de Col des Cassettes. Op dat moment staat er 44 km en respectievelijk 1.100 hm op de teller.

IMG_1213

In Tarare brengen we onze energievoorraad weer op peil en beginnen aan de laatste klim van de dag. Nog geen kilometer later wacht ons een enorme verrassing. De eerste aanpassing op de route dient zich aan…..de Côte du Rochat met een stijgingspercentage van 26%. Da’s geen flauwekul zeg! Hangend over onze sturen klimmen we gestaag omhoog. De snelheid is zo laag dat mijn gps uitvalt. De teller van de hoogtemeters draait als een dolle. Binnen no time hebben we 100 hoogtemeters erbij geplust. Dan nog de 448 hm overwinnen op de Côte de la Croix de Signy en dan hebben we weer 1.700 hm weggetrapt.

De resterende 40 km richting Feurs en Montbrison zijn makkelijke kilometers; ‘t is dalen of vlak rijden. Rond 18:00 uur komen we volgens de GPS aan bij onze overnachtingsplaats Les Parfums de Madeleine. Maar we kunnen geen hotel o.i.d. ontdekken. Na wat rondrijden en navragen staan we voor een winkel, maar deze is echter gesloten. Heel vreemd! We besluiten contact op te nemen met de eigenaar. Zij is nog aan het werk, maar verschijnt binnen 5 minuten en ontgrendelt een donkergrijze deur. Op geen enkele manier is te zien dat hier de ingang van een Bed & Breakfast is. Na een verkwikkende douche zijn we weer helemaal fris & fruitig en sluiten de dag af op een terrasje.

Zoals vorig jaar gebruikelijk plaatsen we hieronder de statistieken van de dag. Bij deze, twee daagjes later:

stat_rit01

hprof_rit01

En een nieuw experiment:

https://www.relive.cc/view/661281449

6 replies
 1. huub van schaijk
  huub van schaijk says:

  Lees dat het avontuur weer is begonnen. Herinneringen uit een al weer bijna vorig leven komen door de verhalen en fotos weer tot leven.
  Heel veel plezier, goed weer, mooie vergezichten en wat al niet meer. Aan de voorbereiding kan het niet liggen.
  Succes, Gr, Huub

  Reply
 2. Tonny Pander
  Tonny Pander says:

  Fijn een uitgebreid bericht van jullie te ontvangen. Ik dacht al waar blijven ze, maar heb nu begrepen, dat jullie niet overal bereik hebben. Het weer is bij jullie (gelukkig) beter dan bij ons. Hier regent het al 2 dagen onafgebroken.
  Diewertje en Wijnand zijn hier: Ze hebben mij het prachtige fotoboek gebracht . Heel veel foto’s vanuit jouw fotoboek. Wouw!!! wat een herkenning. Ik ben er erg blij mee.
  Liefs, mama, Tonny

  Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.