Het begin komt in zicht

In plaats van: “het einde komt in zicht”, kijken wij uit naar het begin. Nog een weekje of drie en dan is het zover. Dan vertrekken we naar de startplaats, Saverne, in de Vogezen. Voordat het zover is zullen we echter nog heel wat voorbereidingen moeten treffen. Enerzijds hebben we de training, anderzijds de tocht zelf. De route hebben we al bepaald. En nee, ik bedoel niet de route van de 100 cols tocht zelf, die wordt door de stichting 100cols tocht bepaald. Maar omdat we de route in meerdere segmenten opdelen, zullen we hier en daar moeten improviseren. Nadeel: meer kilometers ;-(

Aangezien we dit jaar starten EN eindigen in Saverne, zullen we een “rondje” moeten maken. We hebben zo’n 14 dagen de tijd en willen gemiddeld zo’n 100km per dag rijden. De route zal dus max. 1.400 km mogen bedragen. Maar we houden ook nog een beetje rekening met ‘mindere’ dagen. Zo zijn we uiteindelijk uitgekomen op een ‘rondje’ van een kleine 1.300km.

route 1e jaar

Het is de bedoeling de tocht ‘digitaal’ te rijden, m.b.v. de Garmin Edge. Mocht deze onverhoopt onderweg de geest geven, zullen we een backup moeten hebben. We hebben dit weekend een mooie Michelin atlas (kaartenboek) kunnen vinden, dat prima als backup kan fungeren. Nu zullen we de route nog in moeten tekenen. Een leuk werkje voor doordeweeks ‘s avonds bij een lekker bakje koffie. Komt goed.

Verder zullen de fietsen weer opgebouwd moeten worden. Ok, mijn fiets in ieder geval. Die van Ms. H. stond nog klaar van vorig jaar. Enkel zal ik de winterbanden moeten vervangen door zomerbanden. Maar mijn fiets was afgelopen winter gedegradeerd naar frame met voorvork die stof stond te happen in een hoekje in de garage. Ik heb namelijk spullen ‘geleend’ om mijn nieuwe MTB op te bouwen. De ombouw is dit weekend gestart en vlot voorspoedig. Ik hoef enkel nog even nieuwe buitenkabels te halen en op te bouwen en dan is zij klaar. Volgend weekend is het de bedoeling er een testrit mee te maken, samen met aangekoppelde fietskar. Hetgeen ik nog niet zeker van ben zijn de versnellingen aan de voorzijde. Ik heb de fiets nu met 2 bladen voor uitgerust: 38 tanden en 22 tanden voor het kleine blad. Normaal rijd ik 26 tanden voor, maar ik wil voor de zekerheid meer koppel hebben om berg op te rijden. Ik weet echter niet of de derailleur deze stap kan maken. Kwestie van uitproberen, toch. Mocht het niet lukken, heb ik binnen 15 minuten de 26 tanden weer er opgebouwd.

Verder willen we nog wat reserveonderdelen meenemen, zoals binnenbandjes, remblokjes, kabels en meer van dat grut. Niet teveel, want dan wordt het te zwaar, maar ook niet te weinig, anders heb je echt pech bij pech onderweg. Over onderweg gesproken, het is ook nog de bedoeling dat je onderweg stempelt! Bij de aanmelding hebben we een stempelboekje gekregen, en dat dienen we netjes te vullen met stempels in de aangewezen plaatsen. Dat is als je tenminste de tocht wilt registreren en je naam in het register wil hebben bijgeschreven. Wij wel dus 😉

stempelplaatsen

Die stempelplaatsen gaan we ook nog in de kaart (digitaal reeds klaar, zie plaatje hierboven) opnemen, om er zeker van te zijn dat we niets missen. Last but not least willen we onderweg kunnen overnachten. Ja echt waar, ook wij hebben slaap nodig. Eerst wilden we gaan kamperen, is zeker de leukste optie. Maar dan moet je wel een tent, matrasjes, slaapzakken en nog meer van die ongein meenemen. En dat tikt aardig aan met de kilootjes. Die kilo’s krijg ik er bij mezelf niet af in de korte tijd die we nog hebben. Daarom hebben we besloten in hotels, gîtes of andere slaapgelegenheden te overnachten. Maar die slaapplaatsen moet je wel helder hebben. Het is uitermate vervelend als er bij bijvoorbeeld 90km vele hotels zijn, en vervolgens de eerste 50km verder niets. Ook de slaapplaatsen wordt nog een heel uitzoekwerk.

Goed, zo zijn er nog wel enkele zaken, die ik niet verder zal vernoemen. Er valt nog veel voor te bereiden, maar zoals in de kop gezegd: “het begin komt in zicht”. En al die voorbereidingen helpen in ieder geval om de ‘zin’ aan te wakkeren.

1 reply
  1. Robert
    Robert says:

    Ik wens jullie niet alleen veel succes maar vooral plezier in de verdere voorbereiding. En als ik daar in het Frans iets voor jullie in kan betekenen, aarzel niet. En dan, hopelijk tot aan de start.!

    Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.