Haute Route

Rit 07 – 13 aug 2017: Rond kwart over 7 vertrekken we vanuit Hotel du Fronton. De zon staat net hoog genoeg om de bergtoppen te verlichten. In de dalen zijn de dorpen nog gehuld in nevelwolken. We zijn een beetje zenuwachtig. Vandaag gaan we de eerste cols van de Pyreneeën rijden en ook niet bepaald de minste. De col de Burdincurutcheta, gevolgd door de col de Bagargui en later op de dag de col du Soudet.

Genietend van de rust rijden we naar de voet van de Burdincurutcheta. Onze supporters zijn ook al op om ons mentaal te steunen; schapen met een rood-wit- blauwe vlag op hun vacht geschilderd … dat kan geen toeval zijn. De beginkilometers van de klim zijn bruut, de schoonheid van de bergen geeft echter voldoende afleiding.

Als we halverwege de beklimming zijn komen er steeds meer auto’s de berg op rijden. Vandaag is ook de start van de Haute Route, een georganiseerde route door de Pyreneeën van een kleine 1000 km die in 7 dagen wordt gereden. Lange tijd rijden we op kop, maar op de klim naar de col de Bagargui worden we ingelopen door de kopgroep.

In de afdaling naar Larrau rijdt mr M een nieuw persoonlijk record. Hij haalt een maximum snelheid van 80 km/uur. Wat een Snelheidsduivel!

Net als gisteren op weg naar St. Jean-le-Vieux komen we in Larrau ook veel wandelaars tegen die op weg zijn naar Santiago de Compostela. Als wij een stempel halen voor het controleboekje, wordt dan ook steevast gevraagd: “Santiago de Compostela?”

Rond 13 uur beginnen we aan de 21 km lange beklimming van de col du Soudet.
De top ligt op een hoogte van 1520 meter. De eerste 7 km zijn een makkie; we rijden nagenoeg vlak. Maar goed….we zullen een keer moeten gaan klimmen om op de top te komen. Het venijn zit in de tweede helft van de beklimming. Daar komen we aardig wat bordjes tegen die een gemiddeld stijgingspercentage van 11 of 11,5% geven. Daarnaast komen we erachter dat de bordjes die bijv. stijgingspercentages van 5% aangeven heel misleidend zijn. Dat blijkt namelijk een gemiddelde te zijn van stukken met een flauwe helling tot stukken met een steile, meer dan 10%, helling. Rond 5 uur zijn we eindelijk boven en kunnen we afdalen naar het hotel. Maar niet voordat we in de afdaling een afslag hebben gemist en weer terug omhoog kunnen rijden … pijnlijk! Ga direct naar de gevangenis, of betaal een boete van 1.5km klimmen tegen 10% hellingshoek. Wij hebben even getwijfeld, maar toch maar gekozen voor de laatste optie.

Rond half 8 arriveren we in Arrette bij hotel de l’ours; het hotel van de beer (het dier, niet te verwarren met het Engelse woord voor bier).

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.