Fietskeuze

S_67Tja, daar sta je dan met de gedachte dat je ruim 4.000km moet gaan fietsen. Berg op, berg af. Zo iets in het ritme van: “sleep, eat, bike, repeat …”. Los van een heleboel zaken die door je hoofd racen, is één (1) niet onbelangrijk detail: met welke fiets ga je zoiets doen?

20140601-225512-82512942.jpg

Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden, want er is meer dan de fiets alleen. Zo is de keuze van de fiets o.a. afhankelijk van de bagagemogelijkheden. Fietstassen zullen moeilijker te installeren zijn op een carbon frame, hoewel er wel mogelijkheden zijn tegenwoordig.

Een nieuwe fiets kopen (trekking bike) is geen optie, aangezien we er dan twee (2) zouden moeten kopen, hetgeen de kosten erg hoog op zou drijven.

Daarnaast hebben we reeds een groot aantal fietsen: 3 p/p. Eentje voor de stad, eentje voor het racen op de straat en als laatste eentje voor het mountain biken. Nog een fiets erbij is niet te verantwoorden.

Afijn, de keuze is dus beperkt: de racefiets of de mountain bike (vanaf hier ga ik deze ‘ATB’ noemen om de hoeveelheid tekst die ik moet typen te beperken ;-)). De stadsfiets is absoluut geen optie, want die heeft onvoldoende versnellingen voor het klimmen. Ja, je zou ook kunnen zeggen dat ik niet sterk genoeg ben om met die fiets de berg op te komen. Hoe dan ook, bij deze is de stadsfiets afgevallen. Dit brengt me gelijk even op de foto bovenaan het artikel. Op dat plaatje zie je o.a. de versnellingen. En de versnellingen, samen met enkele andere componenten hebben bij ons de doorslag gegeven. Dus niet het type fiets, maar de onderdelen waar de fiets uit opgebouwd is, is voor ons bepalend geweest.

Om dan nu gelijk maar met de deur (errr … Fiets) in huis te vallen, onze keus is gevallen op: de ATB!

In het kort de voordelen (in ons perspectief geplaatst):

  • Meer ‘bruikbare’ versnellingen hetgeen ons bij het klimmen kan helpen.
  • Schijfremmen, vooral nuttig bij afdalen.
  • Degelijker gebouwd.
  • Comfortabeler zithouding.

Niet dat daarmee alles gezegd is, maar de kogel is door de kerk. Hier en daar zal ik kleine aanpassingen moeten maken aan de fietsen, maar daar heb ik alle tijd van de wereld voor.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.