etappe 12: het gaat bergafwaarts

22 aug 2015: We gaan gelijk goed van start voor wat betreft de cols. We krijgen de eerste nl. al cadeau. We hebben overnacht op de col du bonhomme, en we hebben expres gewacht tot de volgende dag met het passeren van de col. Die hebben we alvast op zak vandaag.

Col du Bonhomme

Col du Bonhomme

Als straf krijgen we gelijk een klim van 200hm voor de kiezen met koude beenspieren. Altijd lekker! Deze ‘kleine’ klim heeft echter weer een enorm grote beloning: een afdaling van ruim 700hm. WOW. Niet de mooiste afdaling misschien, maar wel lekker lang = lang lekker. De klim eindigt in Ste Marie-aux-Mines waar we de eerste stempel van de dag moeten halen. Altijd weer een spannend moment voor Ms. H. of dit gaat lukken. Dat stempelen drukt voor haar wel een stempel op het geheel.

DSC_7042

Dalzicht

Wat comes down, must go up (gezegde is eigenlijk what goes up, must come down). Maar hier wel van toepassing, want we kunnen gelijk weer aan de bak voor de col de Sainte Marie. Eventjes 380hm te verslinden in ongeveer 5km afstand. Let even op: dit is een gemiddelde stijging van 7,5% en dan 5km lang. En dat in de brandende zon. Geen kattenpis dus. Mr. M liep op dat moment 1:1 met zijn water. 1L per 1km. Over water gesproken, onderweg komen we nog de welbekende stripfiguur ‘pompierix’ tegen. Een figuur die het doet als hij is uitgerukt.

Pompierix

Pompierix

Gelijk na het bereiken van de top beginnen we aan de afdaling, waarbij we de net gewonnen hoogtemeters weer volledig weggeven. Netto resultaat = nul.

We blijven wat langere tijd op een hoogte van 400m op en neer kabbelen en kunnen zo de benen weer even laten recupereren. Onderweg halen we in Provencheres bij een pizzarestaurant de tweede stempel van de dag.

Uitgebloeid?

Uitgebloeid?

Eindelijk mogen we weer klimmen, want we moeten nog ‘eventjes’ naar een hoogte van 1019m, en zitten nog steeds op 400m. Speciaal voor Mr. M. komt de col D’Urbeis, een lekker ‘lopende’ beklimming, waarbij het stijgingspercentage niet boven de 5% komt. Alles boven de 7% wordt lastig met de fietskar. Dan moet Mr. M al snel naar de eerste versnelling en toeren draaien. De col brengt ons op een hoogte van 650m. De eerste aanloop naar grotere hoogtes.

We dalen daarna eerst nog 150m af om vervolgens 450hm te overbruggen voor de col de la Charbonniere. Ook hier is het continue in de brandende zon rijden, hetgeen leidt tot oververhitting van Mr. M. Stoom komt uit alle poriën. Ms. H. moet halverwege de klim nog wat van haar water overgieten in de bidon van Mr. M. om de stoom om te kunnen zetten in energie. Met veel gehuf en gepuf komt Mr. M moe maar voldaan op de top aan, ver achter Ms. H. Zij gaat als de spreekwoordelijke trein, maar dan zonder stoom.

Col de la Chabonniere

Col de la Chabonniere

Na deze zwaar bevochten col is het enkel nog afdalen naar Tilly’s B&B. Een erg uitgesproken onderscheidend B&B. Zeer excentriek. Maar ook hier weer zeer gastvrij. ‘s Avonds genieten we enorm van een heerlijke Hohwald burger met ‘frites de maison’. Dat fietst er wel in.

De statistieken van de dag:

e11stats

Het hoogte (of laagte)profiel van de dag:

e12profiel

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.