De kop is eraf

Vanmorgen om ongeveer 08:30 uur vertrekken we voor de eerste etappe bij het station van Saverne. Toen we gisteravond bij het hotel, net buiten Saverne, aankwamen wisten we beiden niet meer dat we hier 4 jaar geleden al eens geweest waren. Hoe erg kan het zijn. Waarschijnlijk heeft het weinig indruk gemaakt, maar toen we ‘s avonds door de stad liepen, kwamen de herinneringen wel weer terug. Zelfs de camping waar we toen gestaan hebben, zijn we even langsgereden. “Oh ja!” was een veel gehoorde uitdrukking die dag.

Terug naar de route, de reden waarom we hier (weer) naartoe zijn gekomen. Gelijk na de start gaat het al voorzichtig omhoog om net buiten de stad al over te gaan naar een beklimming voor de eerste col: Col de Valsberg. Dit nadat we de cote du Spielberg reeds hadden overwonnen. Van kilometer 12 tot 22 is het met een stijgingspercentage van ongeveer 6% een lange afmattende klim. Het klimmen ging echter lekker. Het weer was prima om te fietsen. Mistig, maar niet te warm. Op de top hadden we zo’n 620hm achter de rug.

DSC_6899

Het landschap is prachtig en de route leidt langs wegen waar weinig auto’s komen. De natuur lijkt wel wat op de Eifel, waar we vorig jaar onze 5-daagse tocht hebben gereden. De klimmen zijn echter niet te vergelijken met de Eifel. De Eifel is dan toch wat minder hoog, en zijn de klimmen minder lang. De hoogtemeters hebben we daar ook wel gemaakt, maar dat is toch anders komen we nu achter. We hebben ruim 1800hm’s gemaakt vandaag, iets dat we vorig jaar in de Eifel ook wel hebben gedaan. Maar aan het eind van de dag was ik gesloopt. 118km en 1800hm’s (GPS data, als ik deze bereken op basis van werkelijke dat kom ik uit op ruim 2500hm. Wat is waar?) zo voor de eerste dag was op het randje. Ruim 3000kcal verbrand, mede dankzij het anker dat achter de fiets hangt. Nu maar hopen dat de benen morgen fit genoeg zijn voor de 2e etappe.

We hebben vandaag 4 cols gereden: Cols de Valsberg, Col de St.Leon, Col du Donon, Col de Praye. Niet allemaal even uitdagend, maar toch. Col du Donon was voor mij wel de zwaarste: 16km klimmen met een hoogteverschil van 516m. Als ik op het laatst niet een markering op de weg had gezien met 1km (tot de top) was ik misschien wel onderweg afgestapt om te rusten. Nu heb ik ‘m in ieder geval in één ruk overwonnen.

Oorlogsmonument bij col du Donon

Oh, en de calorien aanvullen hebben we (lekker) bij de MacDonalds gedaan met een echte Big Tasty.

(Later toegevoegd) de statistieken van de dag:

e1stats

 

En het hoogteprofiel:

e1profiel

3 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.