De 9e etappe alweer

We noteren: 19 aug 2015

Na enkele kilometers ‘on route’ moesten we terug naar onze startplaats, want Helen wilde nog een foto maken vanaf het hoogste punt van het dorp. Waren we net begonnen met afdalen, moest ik dat klere stuk weer terug omhoog fietsen. Alsof we niet genoeg hoogtemeters op een dag maken 😉

Dreigend wolkendek

Dreigend wolkendek

De route gaat verder rustig van start en slingert door een mooi landschap als een meanderende rivier. Onderweg zien we erg veel roofvogels die aan het spelen zijn met de thermiek. Prachtig om te zien, maar we moeten natuurlijk wel kilometertjes maken. Veel tijd om er bij stil te blijven staan was er dan ook niet. Het blijft echter een mooi schouwspel.

Wat ook een mooi schouwspel was, was de totaal andere streek. Hier zijn de dorpjes dunbevolkt en moet men het hebben van voornamelijk de landbouw. De akkers strekken zich zo ver je kunt zien. De boeren waren op de velden druk bezig het hooi te oogsten. Het mooie, of beter: lekkere, van deze streek zijn wel de eigengemaakte streekproducten zoals bijvoorbeeld de kazen en de honing. In onze stempelplaats Levier stopten we dan ook bij een lokale supermarkt om streekproducten in te slaan voor onze picknick van vandaag. Morbier en Comté kaas, en dan het liefst de oude variant, die heeft een lekkere, sterke smaak. En zeker in onze fietstas gaat de kaas nog eens extra zweten door de warmte. Dit komt de smaak alleen maar ten goede.

Simpel maar prachtig!

Simpel maar prachtig!

We blijven lange tijd op een hoogte van zo’n 700 meter rijden door de bossen. Een lange afdaling door de bossen eindigt vervolgens in Lods; een idyllisch klein plaatsje aan een snelstromend riviertje. De afgedaalde 350 meter moeten we vervolgens weer compenseren met een saaie en totaal onbeschutte en daardoor warme klim van een kilometertje of 6…..de côte d’Athose.

DSC_7021

Lods 01

Lods 02

Lods 02

Hierna was het weer lange tijd ‘vlak’. Dit is niet vlak zoals in NLD, maar relatief tov de beklimmingen. Wederom kregen we te maken met de ‘stiekeme’ hoogtemeters. De weg voerde ons uiteindelijk naar onze tweede stempelplaats: Isle sur le Doubs. Op weg daar naar toe reden we nog langs 3 vrachtwagens uit Almelo (!) met elk een wiek van een windmolen op hun oplegger. Voor de grap hadden ze een Peugeot 205 letterlijk onder de oplegger geparkeerd. Zo zag je direct wat een gevaartes die wieken zijn. Ongelofelijk dat die lange vrachtwagens door de bergen kunnen manouvreren; dat vraagt toch heel wat stuurmanskunsten.

De 'fietsroute'

De ‘fietsroute’

Eenmaal de stempel gehaald in Isle sur le Doubs, was het nog maar een paar kilometer naar ons volgende hotel. Wederom een chambre d’hotes, die onze verwachtingen enorm overtrof. Waanzinnig gave kamer. Mooi ingericht en lekker ruim met een buitenplaats. We worden zeer vriendelijk ontvangen en krijgen zelfs een maaltijd aangeboden, hetgeen normaal niet mogelijk is. Het is opvallend hoe behulpzaam ze hier zijn. Het is een eenvoudige maaltijd, maar het meeste kwam uit eigen tuin. Zo ook de eieren, ‘s morgens nog bij elkaar geraapt in de tuin. ‘s Avonds gaan de kippen echter weer op stok, welk voorbeeld wij na de maaltijd maar volgden.

Als afsluiter de statistieken van de dag:

e9stats

En uiteraard het hoogteprofiel van de dag:

e9profiel

6 replies
  • Mr. M
   Mr. M says:

   Het was weer leuk om te fotograferen. Of de camera de volgende keer mee gaat weten we nog niet. Dat ding weegt incl. lens 2 kg! En da’s een heel gewicht berg op. Ook moeten we elke keer dat apparaat uit de tas halen. Op een gegeven moment denk je dan al snel: “laat maar”. We zullen dus voor volgend jaar naar een beter alternatief moeten zoeken.

   Reply
 1. Ben Kubbinga
  Ben Kubbinga says:

  Misschien worden jullie aan ‘t eind van de 100 cols toch noch echte overtuigende Fankofielen zoals wij dat zijn.
  Rob en Ben

  Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.