De 2-koppige draken

Na een ontbijt vol fruit vertrekken wij omstreeks half 9 vanuit Montbrison. De eindbestemming van vandaag ligt ruim 120 km richting het zuiden in Brioude. De streek van de Beaujolais hebben we verlaten en we bevinden ons nu in de Auvergne. Wat dit precies betekent lees je hier …

Net als gisteren beginnen we de direct aan de eerste beklimming… de Col de la Croix de l’Homme mort. Even 754 hoogtemetertjes erbij plussen en de eerste ‘duizender’ van deel 2. Uiteraard wordt onze inspanning daarna weer beloond met een afdaling. Een korte weliswaar…..tot aan het skidorp St. Antheme. Daar slaan we bij de plaatselijke kruidenier nog gauw wat te drinken in. Ms. H komt glunderend en met de handen vol de winkel uitgelopen. Naast een 2 liter fles Oasis heeft zij de verleiding niet kunnen weerstaan om wat lokale kaasjes te kopen. Gisteren al Fourme de Montbrison en de favoriet van vorig jaar: Morbier. Vandaag een geitenkaas met de naam St Antheme en een andere streekkaas. Die kunnen lekker gaan zweten (lees: stinken) in de fietstas.

IMG_1247_1280

Bepakt en bezakt beklimmen we de Col des Pradeaux. Een heerlijke beklimming over een pas geasfalteerd wegdek en naaldbomen die je als fietser beschermen tegen de felle zon….. wat wil een mens nog meer?

Na 256 hoogtemeters bereiken we de top op een hoogte van 1196 meter. Daarna gaat het echte afdaalwerk beginnen. Zo’n 15 km lang naar Grandrif, Chadernolles en andere kleine boerengehuchtjes.

In Arlanc begint Mr. M ineens over een pukkel. Ms. H begrijpt niet helemaal wat hij daarmee nu precies bedoelt. Maar na wat doorvragen blijkt Mr. M het over het hoogteprofiel van deze route te hebben. Ja….beklimmingen van vandaag zijn net twee 2-koppige draken (zie het hoogteprofiel onderaan) met daartussen in een pukkeltje oftewel een mini beklimming. Tja, communicatie tussen de man en de vrouw blijft toch een uitdaging…..iets met Mars en Venus toch :-)?

Na de pukkel stoppen we om de zwetende kazen te testen. Na uitvoerig en delicaat proeven blijft de Morbier vooralsnog favoriet.

Met de aangevulde voedingsstoffen beklimmen we de Côte du Procureur en rijden verder naar La Chaise Dieu. In Nederland zou je dan letterlijk vertaald in ‘De Stoel van God’ wonen.

Affijn…..het is weer tijd om te stempelen. Ms. H gaat vol goede moed de kerk binnen om een stempel te scoren. Ah…..een jonge broeder…,misschien kan hij een stempel in het boekje te zetten. Helaas heeft hij geen stempel bij de hand. Is het voor Santiago de Compostela vraagt de jonge broeder? ‘Nee’ antwoordt Ms. H en legt uit dat het om de 100 cols tocht gaat. Dat klinkt hem niet bekend in de oren. Desondanks wenkt hij een oudere broeder en legt het hele verhaal uit. Volgens de jonge broeder hebben ze achter in de priorij nog ergens een stempel. De oudere broeder vraagt Ms. H of zij echt een stempel wil en na een bevestigend antwoord verdwijnt de jonge broeder naar het achterhuis en komt even later met een nieuw stempel en stempelkussen terug. Na wat stempelinstructie van de oude broeder aan de jonge broeder (je moet wel hard drukken hoor!) keert Ms. H met een stempel met verhaal terug naar Mr. M.

Inmiddels is het half 5 en dienen er nog zo’n 50 km en een beklimming overwonnen te worden. De Côte de Jaladif blijkt tegen de verwachting in een echte kuitenbijter te zijn. In totaal staan er ruim 2.100 hm op de teller vandaag. Rond 20:00 uur komen we na wat speurwerk uit bij de Gîte. In tegenstelling tot onze eerdere ervaringen met Gîtes en Chambre d’Hotes blijkt dit echt een enorme afknapper. Een niet fris ruikende, slecht onderhouden kamer met een douche waar wat tegels ontbreken en daarnaast een gastvrouw die het woord klantvriendelijk niet kent. Tja…..het kan niet altijd fantastisch zijn!

en dan nu, lieve kijkbuiskinderen, de statistieken:

stat_rit02

hprof_rit02

En ook met het experiment gaan we nog even door:

https://www.relive.cc/view/662324187

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.